Dostava preko 3.000 RSD je BESPLATNA

0

Korpa

Vitalia Farm - divlji origano

Blog

LEK IZ PRIRODE – ETARSKO ULJE DIVLJEG ORIGANA

LEK IZ PRIRODE – ETARSKO ULJE DIVLJEG ORIGANA

Origano je višegodišnja aromatična i začinska biljka, poznata po karakterističnom prijatnom mirisu i crvenim, četvrtastim, maljavim stabljikama sa nazubljenim zelenim listovima, čiji su sitni cvetovi ružičaste ili ljubičaste boje. Destilacijom vodenom parom, od cvetnih vrhova sveže biljke dobiva se dragoceno etarsko ulje koje sadrži u najvećem procentu fenolna jedinjenja (timol i karvakrol), uz monoterpenske i monoterpenolske komponente (terpinen i linalol). Etarsko ulje divljeg origana je viskozno, svetlo žute boje, a destilacijom 100kg sveže ubranih cvetnih vrhova može se dobiti samo 100-200ml etarskog ulja.

Dragocena pomoć kod infekcija bakterijama, gljivicama i virusima

Etarsko ulje divljeg origana je posebno efikasno kao podrška imunom sistemu kod infekcija patogenim mikroorganizmima.

Kod infektivnih dermatoza (za tretman šuge, gljivičnih infekcija ili apscesa) koristi se etarsko ulje divljeg origana razblaženo u biljnom ulju za utrljavanje u povrišne kože zahvaćene infekcijom. Kod angine, bronhitisa, laringitisa, traheitisa i sinuzitisa, udisanje vodene pare kojoj je dodato etarsko ulje divljeg origana donosi olakšanje, obzirom da ublažava upalu i zaustavlja razvoj i množenje bakterija. U cilju ublažavanja respiratornih infekcija, od pomoći može biti i masaža tabana etarskim uljem razblaženim u biljnom ulju.

Kod infekcija uro-genitalnog trakta, kod cistitisa, prisustva bakterija u mokraći, nefritisa, kod vaginalnih infekcija ili uretritisa, kao i kod crevnih infekcija, nadutosti i crevne fermentacije, etasko ulje divljeg origana se primenjuje oralno, uz saglasnost ili po savetu lekara, obavezno razblaženo u biljnom ulju. Masaža stomaka biljnim uljem u koje je dodato nekoliko kapi etarskog ulja origana, može doneti olakšanje i kod infektivne dijareje.

Primenjeno u vidu kupke, ili uz dodatak biljnog ulja za masažu, uspašno doprinosi ublažvanju reumatskih tegoba.

Nekoliko kapi etarskog ulja divljeg origana doprineće i psihološkom blagostanju

Primenjeno u difuzerima za osveženje vazduha u prostorijama, etarsko ulje divljeg origana efikasno ublažava intelektualni umor i doprinosi boljoj koncentraciji, a povoljno deluje i na uspostavljanje poljuljanog sampouzdanja i otklanjanje latentne depresije. U aromatrapiji, preporučuje se i kod manjka libida, kao seksualni tonik.

Povoljno deluje i u sinergiji sa drugim etarskim uljima

Kombinacija sa etarskim uljem limuna ili mandarine podstiče antiseptična svojstva; kombinacija se etarskim uljem eukaliptusa doprinosi olakšanju iskašljavanja; kombinacija sa etarskim uljem cimeta ublažava crevne infekcije; dok kombinacija sa etarskim uljem pitome nane deluje kao opšti stimulans.

Pri upotrebi etarskog ulja divljeg origana savetuje se poseban oprez

Obzirom na dermokaustična svojstva, etarsko ulje se nikako ne sme koristiti nerazblaženo, a preporučena doza i dužina upotrebe se moraju strogo poštovati kako bi se izbegli neželjeni efekti. Bez saglasnosti lekara, upotreba etraskog ulja se ne preporučuje kod dece mlađe od 6 godina. Upotreba se ne preporučuje ni ženama tokom trudno

e i dojenja, kao ni osobama sa obolelom jetrom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *