Dostava preko 3.000 RSD je BESPLATNA

0

Korpa

Vitalia Farm - slatki pelin

Blog

SLATKI PELIN – POUZDAN SAVEZNIK U OČUVANJU ZDRAVLJA

SLATKI PELIN – POUZDAN SAVEZNIK U OČUVANJU ZDRAVLJA

Tokom trajanja pandemije izazvane virusom Covid-19, jedna od lekovitih biljaka dobro poznatih tradicionalnoj medicini – slatki pelin (Arthemisia annua L.) – dokazala je svoju efikasnost u jačanju imuniteta, ublažavanju simptoma i ubrzanju oporavka od bolesti.

U redovnoj upotrebi tokom više od 2.000 godina, u Kini, kao sredstvo za lečenje malarije, ova lekovita biljka se danas koristi i zbog mnogih drugih lekovitih svojstava, pre svega kao sredstvo za tretman crevnih parazita, ublažavanje sunčanice, povišene telesne temperature, migrene i glavobolje.

Lekovita svojstva slatkog pelina potvrđena su savremenim istraživanjima

Brojnim laboratorijskim ogledima dokumentovani su povoljni efekti ekstrakata slatkog pelina na sniženje nivoa lipida i holesterola u krvi, kao i zaštitno dejstvo na ćelije jetre. Aktivni sastojci slatkog pelina pokazuju značajna antivirusna, anifungalna i antimikrobna svojstva, tako da je tradicionalna primena ove lekovite biljke dobila i naučnu potvrdu. Od ostalih farmakoloških efekata dokumentovani su i njeni antiinflamatorni efekti, kao i efekat na ublažavanje grčeva, ublažavanje napada astme, zatim antioksidativna svojstva i efikasnost u tretmanu gojaznosti.

Studije izvedene „in vitro“ pokazale su antitumorsku aktivnost ekstrakata slatkog pelina na inhibiciju rasta ćelija raka dojke i debelog creva, kao i efikasnost u tretmanu leukemije.

Kako se koriste Biljne kapi slatkog pelina i Čaj od slatkog pelina

Biljne kapi slatkog pelina se mogu koristiti preventivno u ciklusima od po tri nedelje redovne upotrebe, tokom perioda kada je imunitet organizma izložen posebnim izazovima, najčešće tokom jeseni i zime, kao i tokom perioda povećanih napora i stresa koji takođe nepovoljno deluju na imunitet. U cilju ubrzanja oporavka kod već nastalih bolesti, Kapi slatkog pelina se mogu koristiti onoliko dugo koliko je potrebno da se postigne poboljšanje stanja i povlačenja simptoma.

Upotreba Čaja od nadzemnog dela slatkog pelina preporučuje se u cilju eliminisanja crevnih parazita, a takođe, tradicionalno, kao pomoćno sredstvo kod povišene telesne temperature i kao sredstvo za ublažavanje bolova, kod oslabljene funkcije jetre i za ublažavanje astme. Čaj od slatkog pelina može doprineti i regulisanju telesne težine, obzirom da povoljno deluje na metaboličke procese u jetri, i za tu namenu preporučuje se njegova upotreba dva puta dnevno, pre obroka.

Kod slatkog pelina u cilju oporavka jetre i detoksikacije organizma, preporučuje su pre svega upotreba čaja, obzirom da kapi sadrže mali procenat alkohola, kojim ne bi trebalo opterećivati jetru tokom tretmana.

Čaj od nazemnog dela slatkog pelina se primenjuje i spolja, u vidu obloga kao dopunski tretman za ublažavanje migrene, glavobolje i groznice – obloge od hladnog čaja treba menjati svakoga sata, sve do postizanja poboljšanja stanja i ublaženja simptoma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *