Dostava preko 3.000 RSD je BESPLATNA

0

Korpa

Vitalia Farm - lekovito bilje

Blog

KAKO SMANJITI LOŠ HOLESTEROL UZ POMOĆ LEKOVITOG BILJA?

ODRŽITE NIVO HOLESTEROLA U OPTIMALNIM FIZIOLOŠKIM GRANICAMA

Holesterol je jedinjenje koje sintetiše jetra i neophodan je za neometano odvijanje procesa varenja masti. Osim toga, učestvuje i u izgradnji ćelijskih opni, kao i mnogim fiziološkim procesima koji obuhvataju sintezu žučnih kiselina, hormona i vitamina D. Osim u ljudskom organizmu, nalazi se i u namirnicama životinjskog porekla – mesu, mleku i jajima.

Nivo holesterola u krvi je jedan od značajnih pokazatelja opšteg stanja zdravlja

U obliku kompleksnog jedinjenja koje gradi sa lipoproteinima krvne plazme, dospeva u sve delove tela koji za njim imaju potrebu, stoga je nivo holesterola u krvi jedan od značajnih pokazatelja opšteg stanja zdravlja. Pri laboratorijskim analizama, nivo holesterola u krvi se izražava kao kompleks sa lipoproteinima niske gustine (LDL) i lipoproteinima visoke gustine (HDL). Povišena vrednosti LDL holesterola, koji se lako može vezati za zidove krvnih sudova i formirati plak, ukazuje na povećanu mogućnost suženja ili blokade arterija, što dalje može dovesti do srčanih bolesti ili moždanog udara. HDL holesterol, s druge strane, deluje kao zaštitni faktor, jer pomaže uklanjanju viška LDL holesterola iz krvi, vezivanjem u kompleksno jedinjenje i transportom u jetru gde se višak holesterola razlaže i dalje eliminiše stolicom.

Povišen nivo holesterola ukazuje na povišen rizik od nastanka srčanih bolesti i moždanog udara

Osobe, kod kojih postoje i drugi faktori rizika, trebalo bi da obrate pažnju na laboratorijske nalaze i preduzmu određene aktivnosti kako bi se nivo holesterola kretao u fiziološkim granicama. Osim terapije koju odredi lekar, zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost, izbegavanje pušenja i prekomerne konzumacija alkohola, mogu doprineti poboljšanju stanja.

Proizvodi od lekovitog bilja mogu doprineti da nivo holesterola održite pod kontrolom

Da list artičoke i koren maslačka blagotovorno deluju na jetru i njene fiziološke procese, dobro je poznato tradicionalnoj, narodnoj medicini. Njihovi gorki aktivni sastojci podstiču lučenje enzima za varenje hrane, čime se postiže optimalna asimilacija hranljivih materija i eliminacija nepotrebnih sastojaka.

Po povoljnom dejstvu na regulisanje nivoa masnoća i holesterola u krvi poznati su i čajevi od grčkog semena i trave ive: grčko seme, pre svega usled visokog sadržaja sluzi koje vezuju masti i holesterol iz hrane i doprinose njihovoj bržoj eliminaciji, dok gorke materije prisutne u travi ivi povoljno deluju na fiziološke funkcije jetre i metabolizam masti i holesterola.

Sve navedeno lekovito bilje objedinjeno je u našoj Čajnoj mešavini kod povišenog holesterola, čija se upotreba preporučuje i u preventivne i terapeutske svrhe.

Osobe kojima dnevne obaveze ne omogućavaju redovnu pripremu čaja, za regulisanje nivoa holesterola i masti mogu koristiti naše Biljne kapi od maslačka, Biljne kapi od artičoke i Biljne kapi od sremuša, pojedinačno ili u kombinaciji – dovoljno ih je dodati u malo vode i popiti kao „instant čaj“.

List sremuša je takođe namirnica koja povoljno deluje na regulisanje nivoa holesterola i masnoća i dobro ga je koristiti svežeg u ishrani, tokom trajanja sezone, dok se sušen može koristiti kao začin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *