Dostava preko 3.000 RSD je BESPLATNA

0

Korpa

Vitalia Farm - čajevi za Covid

Blog

KOJI PRIRODNI PREPARATI POMAŽU KOD INFEKCIJE VIRUSOM COVID-19?

KOJI PRIRODNI PREPARATI POMAŽU KOD INFEKCIJE VIRUSOM COVID-19?

Posle više od dve godine stalnog prisustva virusa Covid-19 na svim kontinentima, evidentno je da pandemija još uvek nije na izmaku. Napori da se virus zaustavi ili sasvim iskoreni, za sada nisu doneli očekivane rezultate, pa je sve izvesnije da ćemo sa njim živeti još neko vreme.

Uporedo sa istraživanjima sintetskih lekova efikasnih u tretmanu infekcije virusom Covid-19, i lekovito bilje je takođe privuklo pažnju naučnika, a pojedina laboratorijska istraživanja dovela su do ohrabrujućih rezultata.

 

SLADIĆ (Liquiritia officinalis L.)

Dobro poznat narodnoj medicini, gde se od pamtiveka koristi kod bolesti disajnih organa, kao sredstvo za ublažavanje kašlja i promuklosti, čaj od sladića ublažava i tegobe izazvane prisustvom čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu a njegova upotreba deluje i zaštitno na ćelije jetrinog parenhima. Protiv-upalni efekti njegovih aktivnih sastojaka su takođe dobro poznati, pa se ova lekovita biljka koristi i kod reumatskih bolesti.

Studije izvedene u Francuskoj ukazale su na mogućnost efikasnog kombinovanja ekstrakata sladića sa antivirusnim lekovima koji se koriste u terapiji Covid-19, kao i na to da anti-inflamatorni efekat glicirizina može biti koristan u ublažavanju respiratornog distres sindroma povezanog sa virusnom infekcijom. Obzirom na njegov efekat na metabolizam holesterola i masti, moguće je i zaštitno delovanje na ćelijske membrane kojim se onemogućava vezivanje virusa i njihov dalji prodor i replikacija u ćelijama ljudskog organizma.

Pri primeni sladića se ipak savetuje poseban oprez: iako efikasan kod virusnih infekcija, koren sladića kao čaj ne bi trebalo koristiti duže od četiri do šest nedelja u kontinuitetu. Takođe je važno poštovanje preporučenih doza i načina pripreme čaja, obzirom da se dugotrajnom upotrebom povećanih doza mogu ispoljiti i neka od negativnih dejstava glicirizina: porast krvnog pritiska, sniženje nivoa kalijuma u krvi i pojava edema. Upotreba čaja se ne preporučuje tokom trudnoće, kao ni osobama koje pate od hipertenzije bubrežne insuficijencije.

 

PLUĆNJAK (Pulmonaria officinalis L.)

Plućnjak je lekovita biljka dobro poznata narodnoj medicini po svojoj efikasnosti u lečenju respiratornh poremećaja. Usled visokog sadržaja silicijume kiseline, tradicionalno je u obliku čaja primenjivan za lečenje tuberkuloze, upale pluća praćene krvavim kašljem, astme, i virusnih infekcija. Osim silicijumove kiseline, plućnjak sadrži i sluzi koje povoljno deluju na iritiranu sluzokožu disajnih puteva, ublažavajući nadražaj na kašalj.

Savremena istraživanja pokazala su i snažan antioksidativni efekat uz sekretolitično dejstvo aktivnih sastojaka, koji blagotvorno deluju na oporavak plućnog parenhima. Visok sadržaj junaneinske i rozmaricinske kiseline u vodenim ekstraktima plućnjaka su verovatno odgovorni za antiinflamatorne efekte i antikoagulantno dejstvo, što ovu biljku čini efikasnom u ublažavanju simptoma bronhitisa, astme, kašlja, tuberkuloze i infekcije virusom Covid-19.

 

SLATKI PELIN (Artemisia annua L.)

Cenjen pre svega zbog visokog sadržaja artemisinina, aktivnog jedinjenja koje se pokazalo veoma efikasnim u lečenju malarije, slatki pelin je lekovita biljka veoma zastupljena u narodnoj medicini Afričkog kontinenta, dok se u tradicionalnoj Kineskoj medicini koristi za lečenje povišene temperature.

Uz artemisinin, slatki pelin sadrži brojna aktivna jedinjenja: seskviterpenske laktone, alkohole i kiseline, flavonoide, kumarine, sterole i triperpene. Efekat jačanja imunog sistema je dobro poznat, a takođe i delotvornost u ublažavanju glavobolje i groznice, pa se ovaj čaj tradicionalno koristi za ublažavanje virusnih infekcija, prehlade, rinitisa, bronhitisa i gripa.

Nekoliko laboratorijskih istraživanja sprovedenih u Nemačkoji i SAD ukazale su na antivirusni efekat ove lekovite biljke protiv virusa Covid-19. Pri ogledima su korišćeni vodeni i voden-etanolni ekstrakti slatkog pelina, sa ohrabrujućim rezultatima, obzirom na široku bezbednost upotrebe.

Pokazalo se da aktivni sastojci ekstrahovani alkoholom ili prečišćenom vodom imaju najznačajniju antivirusnu aktivnost, pri čemu se ekstrakt biljke pokazao delotvornijim u sprečavanju vezivanja virusa za ćelijske membrane nego izolovano jedinjenje artemisinin koji se koristi u tretmanima protiv malarije. U kombinaciji sa ekstraktima kafe, rezultati su još povoljniji, obzirom da polifenoli i hlorogenska kiselina prisutni u kafi podržavaju stabilnost jedinjenja sa antivirusnim dejstvom. Studije u SAD uključile su i primenu ekstrakata slatkog pelina kod lakših slučajeva infekcija virusom Covid-19 tokom prvih dana bolesti, što je doprinelo bržem oporavku i značajnom ublaženju simptoma.

Najčešće preporučeni način upotrebe slatokog pelina je u vidu čaja, tri puta dnevno po jedna šolja, tokom pet dana. Veće količine čaja i duža upotreba se ne preporučuju.

***

Kao i kod ostalih infektivnih bolesti, preventiva u vidu primene zaštitnih mera i jačanja opšteg imuniteta organizma su svakako od najveće važnosti kako bi bolest bila izbegnuta. U slučaju bolesti, neophodno je poštovanje preporučene tarpije, dok se čajevi od sladića, plućnjaka i slatkog pelina mogu koristiti kao pomoćna sredstva, u cilju ublaženja simptoma i bržeg oporavka od bolesti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *